Над 129 хиляди килограма диазотен оксид, известен като райски газ, е

...
Над 129 хиляди килограма диазотен оксид, известен като райски газ, е
Коментари Харесай

Внос на райски газ за над 400 000 лв.: Въпреки забраните - търговията в интернет кипи, а доставката е за минути

Над 129 хиляди килограма диазотен оксид, прочут като божествен газ, е внесла България от трети страни през 2023 година Това заяви министърът на финансите Асен Василев, предаде БГНЕС. Стойността на импортирания божествен газ е 407 559 лв..

Припомняме, че през септември предходната година депутатите в Народното събрание взеха решение райският газ да се продава и употребява единствено за производството на храни. Това стана с промени в Закона за храните, които имаха за цел да се забрани продажбите и потреблението на му в заведенията.

През лятото на 2022 година беше въведена възбрана за продажбата на божествен газ на деца, само че все пак субстанцията продължава да се продава незаконно, изключително в нощните заведения. Освен това се не разрешава използването на божествен газ на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, учебните заведения, ученическите общежития и местата, където се дават обществени услуги за деца, площадките за игра, на които са проведени мероприятия за деца и възпитаници, както и в закритите публични места.
 Оръжейната компания
Оръжейна компания осъществя над 800 000 000 лв. доходи и оглави класацията в бранш машини

Компанията е измежду сред сдруженията у нас, възстановили най-вече Данък добавена стойност

С измененията в Закона предходната есен, депутатите одобриха бизнес операторите с храни да означават използването на диазотен оксид като добавка в храните в софтуерната документи. В хранителната промишленост така наречен божествен газ се употребява като пропелент при някои типове аерозолни контейнери - най-често бита сметана.

Нарушителите заплащат наказания от 800 до 1500 лева, а при наново нарушаване - от 1500 до 3000 лв.. На бизнес оператор, който наруши закона, се постанова санкция или имуществена глоба в размер от 3000 до 6000 лева, а при наново осъществяване на същото нарушаване - от 5000 до 12 000 лева
 Голямото заобикаляне: Как кораби от Европа се постанова да пътуват с хиляди км повече и какво коства това на международната търговия
Голямото заобикаляне: Как кораби от Европа се постанова да пътуват с хиляди км повече и какво коства това на международната търговия

Колко ще намалее общият размер на международния морски превоз

Въпреки, възбраната за продажбата му в интернет можем да се натъкнем на уеб сайтове, които оферират доставка на божествен газ. Един от тях предлага доставка на божествен газ в София, Благоевград и Пловдив до 30 минути, а различен уебсайт - за 20 минути. Един флакон от 640 година се продава на цена от 45 лева, а по-големите разфасовки (от 1100 г.) против 70 лв.. В заведенията един балон се продава за 10 лв..

Припомняме, че в началото на март стана ясно, че при 14 837 инспекции за божествен газ, направени от инспекторите от Регионалните здравни инспекции, нарушаванията, които са били открити са едвам 35. Това бе обявено от здравният министър проф. Христо Хинков в отговор на въпрос от депутата от Българска социалистическа партия Валери Митов. Той изясни, че  Националният съвет за наркотични субстанции е решил, че райският газ не дава отговор на критериите за наркотично вещество и не може да бъде класифицирано за такова.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР